Genital siğiller en çok vücudun ılık, nemli yüzeylerinde görülür. Enfeksiyondan 1-6 ay sonra küçük, yumuşak, nemli, pembe ya da kırmızı şişlikler olarak ortaya çıkar.
Genital siğiller cinsel yolla bulaşan papilloma virüslerin neden olduğu, genital bölgede görülen siğillerdir.
Genital siğillere sık rastlanır ve kötü bir görüntüye neden olduğu, bakterilerle enfekte olduğu ve bağışıklık sisteminin bozuk olduğunu gösterebileceği için sorun oluşturur. Kadınlarda rahim boynunda gelişen, ancak dış genital organlarda siğillere neden olmayan papillomavirüs tip 16 ve 18 rahim boynu (serviks) kanserine yol açabilir. Bu tipler ve başka papillomavirüsler servikal intraepitelyal neoplazi ya da kanserlere neden olabilir.
Genital siğiller en çok vücudun ılık, nemli yüzeylerinde görülür. Siğiller genellikle enfeksiyondan 1-6 ay sonra küçük, yumuşak, nemli, pembe ya da kırmızı şişlikler olarak ortaya çıkar. Hızla büyür ve sapları oluşur. Aynı bölgede genellikle birden fazla siğil gelişir, kaba yüzeyleri nedeniyle küçük bir karnabahar görüntüsü verir. Siğiller gebe kadınlarda, bağışıklık sistemi bozuk olanlarda (örneğin AIDS ya da bağışıklığı baskılayan ilaçlarla tedavi nedeniyle) çok hızlı büyüyebilir.
Genital siğiller genellikle görünümüne dayanarak tanınabilir. Ancak, sifilizin sekonder evresinde görülen yaralarla karıştırılabilir. Sıra dışı görünen ya da inatçı siğiller cerrahi girişimle çıkarılıp kanserli olup olmadığını anlamak için mikroskopla incelenebilir.
Dış genital organlardaki siğiller lazer, kriyoterapi (dondurma) ya da lokal anestezikler kullanılarak cerrahi girişimle çıkarılabilir. Genital siğiller sık sık nükseder ve tekrar tedavi edilmesi gerekir. Cinsel partnerler muayene ve tedavi edilmelidir. Ayrıca kişiye özel immun sistemi güçlendiricitedavi yöntemleri mevcuttur. Bilgi ve randevu için iletişim sayfasına başvurun.
2 HPV tipi barındıran aşıya 2 li HPV aşısı, 4 tip HPV virüs tipi bulunduran aşıya 4 lü aşı, 9 tip HPV dna tipi bulunduran aşı ya da 9 varyasyonlu HPV aşısı denir.
Genital siğiller yani condyloma acuminatum olarakta bilinmekte olup papillom şeklinde küçük karnıbahahar tarzındaki viral kökenli son derece bulaşıcı et benleri olup genital bölgede çıkmasıdır. HPV aşısı bu et benlerinin çıkmasına engel olması yanı sıra aynı zamanda genital siğillerin tekrarında da oldukça etkili tedavilerden biridir. Immün sistemin güçlendirmek ve HPV siğil tedavisinde de önemlidir.
HPV genital siğil (human papilloma virüs (HPV) enfeksiyonu) 10 yaşını doldurmuş başka bir sağlık ve allerjik sorununopmayan erkeklere veya bayanlara yapıla bilir. Yapılan çalışmalar 10-49 yaş arası HPV siğil aşısı yapılması koruyuculuk olarak önerilir. Human papilloma virüs (HPV) enfeksiyonu aşısı üç doz olarak yapılmaktadır. İlk doz sonrası, 2 ay HPV, 6 ay HPV aşısı koldan yapılmalı sonra 5 yıl arayla HP
H. Papilloma virüs yani (HPV) karşı geliştirilen aşılar yaklaşık 150 yakın HPV virüsü varlığına karşı yalnızca 4 tip human papilloma virüs (hpv) karşı bire bir etkilidir. Özellikle HPV 6, HPV 11, HPV 16, HPV 18 tiplerine karşı geliştirilen cansız virüs protein ile genital siğillerr karşı son derece etkili bir aşıdır.
HPV insan papilloma virüsü aşısı erkeklere de yapılması koruyuculuk açısından tavsiye edilmektedir. Erkek genital bölgede siğiller, genelde penis başında, idrar deliğinin etrafında siğil, glans penis siğil, penis derisinde siğiller, mons pubis etek bölgesinde siğil, skrotal (scrotal siğil) erkek hayalarında siğil (yumurtada siğil - taşak bölgesi siğilleri) makat bölgesinde siğiller, anal siğiller olarak görülebilir. Tedavisi acilen yapılmalıdır, HPV yayılmaya meyillidir.
Genital siğil yapan insan papilloma virüsü yani HPV bin bacı tipleri yüksek risk grubuna girmektedir.
Genital rahim ağzı kanseri servix kanseri, penis kanseri, vulva kanserinde yapılan araştırmalar bazı HPV tiplerinin daha sık görüldüğü tespit edilmiştir.
En sık kansere sebep olan insan papilloma virüsü HPV tipleri 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68 dir. Bunların sağlıklı hücrelerin kansere dönüşüne neden olduğu tespit edilmiştir. Yüksek riskli HPV tespiti ve takibi çok önemlidir.
Genital siğil ‘e bağlı oluşabilecek rahim ağzı yaralarından ve serviks kanseri öncül bulguları CIN1, CIN2, CIN3 lezyonlarından korumada oldukça etkili olduğu gösterilmiştir. Rahim ağzı yarası ve rahim ağzı prekanseröz hücresel değişikliğikleri olan ascus tanısı önemlidir.
Rahim ağzı kanseri rahim ağzından kaynaklanan bir kanserdir. Bu, vücudun diğer bölgelerine istila etme veya yayılma yeteneğine sahip hücrelerin anormal büyümesinden kaynaklanır. Erken, tipik olarak hiçbir belirti görülmez. Daha sonraki semptomlar anormal vajinal kanama, pelvik ağrı veya cinsel ilişki sırasında ağrı içerebilir.
Genital siğil aşıları 3 tip aşı mevcuttur. 2 HPV tipi barındıran aşıya 2 li HPV aşısı, 4 tip HPV virüs tipi bulunduran aşıya 4 lü aşı, 9 tip HPV dna tipi bulunduran aşı ya da 9 varyasyonlu HPV aşısı denilmektedir. HPV aşıları etkinliği ve kullanımı hakkında genital siğil tedavisi hakkında detaylı bilği isteyiniz.
Genital siğil aşısı diğer aşılar gibi birinci birinci görevi koruyucu hekimlik genital siğillerden koruma bulaşmasını engellemek olmaktadır. Ancak geri tane si ile var olan hastalarda tedavi sürecinde vücut direncini arttırma da ve bağışıklığı güçlendirerek tedavi de yardımcı olduğu gözlenmiştir.
Rahim ağzı kanseri yapan HPV tiplerine karşı ikili rahim ağzı aşısı ve dörtlü rahim ağzı aşısı koruyuculuk anlamında oldukça etkilidir ancak yalnızca HPV bağlı rahim ağzı kanseri olmamaktadır. Rahim ağzı kanseri yapan risk faktörlerinden yalnızca biri olan HPV karşı koruyuculuk mevcuttur.
Maalesef ülkemizde genital siğil aşısı sağlık bakanlığı tarafından karşılamamaktadır özel sigortalar ve resmi kurumlar aşı bedelini karşılamamakta isteye bağlı olarak genital siğil aşısı HPV aşısı İzmir kliniğimizde olunabilmektedir. Aşı olmak ve HPV aşıları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizi arayabilirsiniz.
Copyright © Op.Dr. Mustafa Nuri Alihanoğlu | Tüm Hakları saklıdır. Bu sitenin içeriği, tasarımı ve yazılımı telif hakkı kanunlarıyla korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kullanılamaz.Sitemizde yar alan yazı ve görseller, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis ve tedavi yerine geçmediği gibi yasal sorumluluk da taşımamaktadır.