Egejinekoloji

Kürtaj Hakkında Yanlış Bilinenler?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Nuri Alihanoğlu ile iletişime geçebilir ve randevu talebinde bulunabilirsiniz.

kurtaj izmir , kürtaj fiyatları izmir
kürtaj merkezi izmir
kürtaj fiyat izmir
kürtaj merkezleri izmir

İzmir Kürtaj

Kürtaj (küretaj) genel anlamda problemli yada istenmeyen bir gebeliğin alınması işlemidir. Kürtaj genel anestezi yada lokal anestezi altında yapılı

Kürtaj Nedir?

Kürtaj tıbbi olarak, rahim içinde oluşan istenmeyen bir gebeliği sonlandırma işlemidir. Tahliye ismi ilede anılmaktadır.

Kürtaj kelimesinin anlamı kazıkmaktır. Dolayısıyla kürtaj, rahim içinin kazınması anlamına gelir. Kadın hastalıklarında çeşitli sebeplerle yapılmaktadır. Kürtajın en çok kullanımını gerektiren durum, istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılmasıdır.

Kürtaj Yasal Haftası

Kürtaj ülkemizde yasal olarak 10. haftaya kadar yapılabilir. 18 yaşını dolduran kişi hür ve özgür hakkıyla, yasal sınırlar içerisinde gebeliğini sonlandırabilir. Evli kadınlar ise, eşlerinin onayı ile yine 10 hafta içerisinde kürtaj olabilir.

İstenmeyen gebelikleri önleyebilmek için öncelikle aile planlaması yöntemleri uygulanmalıdır. Buna rağmen bir gebelik meydana gelmişse son çare olarak kürtaj İzmir kliniğine başvurulur.

Yasal sınırlama olan 10. haftayı geçmiş, fakat gebeliğin devam etmesi anne açısından hayati bir risk veya tehlike oluşturuyorsa yani annede kronik kalıtsal bir hastalık oluşturacak ise annenin hayatı düşünülerek gebeliğin haftasına bakılmaksızın heyet raporu ile kürtaj olunabilir.

Kürtaj Heyet Raporu

Heyet raporu ile kürtaj için resmi bir hastanede sağlık kurulu tarafından bir rapor düzenlenir. Heyet raporu ile ancak 10. haftanın üzerindeki gebelikler sonlandırılabilinir. Rahim içinde bebekle bağdaşmayan ve doğduktan sonra oluşabilecek sağlık problemleri, ultrason ve tarama testleriyle tespit edilirse, bebeğin hayatı düşünülerek de gebelik sonlandırılabilir. Hastane ortamında ve uzman doktor kontrolünde olunmalıdır.

Kürtaj Öncesi

Kürtaj öncesi ultrason eşliğinde gebelik tespit edilir. İç gebelik yada dış gebelik olup olmadığı bakılır. Gebelik yerleşimi uygunsa, ultrasonda tespit edildiği takdirde, aynı gün içerisinde kürtaj işlemi yapılabilir.

Kürtaj öncesi hastanın geçmiş hikayesi dinlenir, daha önce gebelik geçirip geçirmediği herhangi bir ilaca alerjisi olup olmadığı sorularak hasta işlemle ilgili bilgilendirilir. Kürtaj öncesi hastanın en az 4 saat aç kalması gerekmektedir.

Kürtaj ne zaman yapılır?

Hamilelikte genelde, gebe kesesi 5. haftada rahime yerleşir. Bu durumda yaklaşık olarak adet kanaması, 1 hafta geciktiği zamana tekabül eder. Gebelik kesesi görüldükten sonra, kürtaj yaptırabilirsiniz.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj cerrahi bir operasyondur, deneyimli bir doktor tarafından yapıldığında herhangi bir riski yok enecek kadar azdır.

-Kürtaj öncesi ultrasonlu muayenede, gebeliğin haftası ve rahim içindeki yeri tespit edilir.

-Hastaya durumla ilgili bilgi verilir ve psikolojik olarak rahatlaması sağlanır.

-Steril ortamda genel yada lokal anestezi uygulanarak yapılır.

Genel Anestezi İle Kürtaj

Uyutularak yapılan kürtajda, hasta için hem daha konforlu, hemde o anı yaşamadığı için ruhsal yönden travması daha azdır. Bu işleme, genel anestezi (sedasyon) ile kürtaj denilir.

Lokal Anestezi İle Kürtaj

Lokal anestezi kürtaj işleminde, anestezi uzmanı yoktur. Jinekolog, serviksin saat yönünde 4 bölgesini lokal anestezik ilacı uygulayarak local anestezi ile kürtajı gerçekleştirir.

Kürtaj ne kadar sürer?

Kürtaj işleminin genel bir süresi olmamakla beraber ortalama 10-20 dakika sürer.

Kürtaj Fiyatı İzmir 2022

Kürtaj fiyatları İzmir kliniğimizde gebelik haftası, gebeliğin yerleşim durumu, anatomik risk durumu, kürtaj işleminde uygulanacak anestezi durumuna göre farklılıklar göstermektedir. 2022 Kürtaj fiyatları ayrıca doktorun tecrübesi, klinikten kliniğe değişmektedir. Kürtaj fiyatları İzmir hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.

Vakumla Kürtaj ve Küretaj Farkı

Vakumla kürtaj tekniği çıkmadan önce, rahim içinde yerleşen bir gebeliği sonlandırmayı, küret denilen, küçük, içi boş, ince uzun kaşık benzeri aletlerle rahim içini kazınarak yapılırdı. Küretle kazıma sırasında rahimin zarar görmesi, yırtılma veya delinme, genital komplike yaralanmalar ve komplikasyonlar olabilmekteydi. Artık genelde küret ile kürtaj yapılmamaktadır.

Kürtaj, tıptaki ilerleme ile, vakumla havayı aspire eden, vakum kuvvetiyle çekim yapan bir pipet benzeri bir aletle, rahime zarar vermeden yapılmaktadır. Vakum kürtaj işlemi sırasında hasta, hafif bir sedasyon uyku hali olduğu için, vakumlu kürtaj sırasında hiç bir ağrı ve acı da duymaz.

Kürtaj Sonrası

Kürtaj sonrası hasta dinlenme odasına alınır ve kanama takip yapılır. Kürtaj sonrası nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda hastaya bilgi verilir. Eğer hastanın kanaması yoksa, hastanın durumu stabilse, doktor tarafından düzenlenen reçete verilir ve hasta gönderilir. 1 hafta sonra kontrole çağrılır. Hasta kürtajdan sonra günlük hayatına aktif olarak dönebilir.

Küretaj sonrası çok ağrı olmaz. 1-2 saat içinde hasta günlük yaşantısına dönebilir. Hasta işlem sonrası istediği zaman tekrar gebe kalabilir. Çünkü vakum aspiratör ile yapılan vakum kürtaj rahim içine herhangi bir zarar vermemektedir.

Kürtaj Sonrası Adet

Kürtajdan sonra adet görme, genellikle 1 ay içerisinde, rahim dokusunun kalınlaşması ile başlar. Bazen bu durum uzayabilir. Ultrason ile rahim kalınlığı takip edilmelidir.

Kürtaj Riskleri

Kürtaj cerrahi bir operasyondur ve tabiki her cerrahi operasyonda olduğu gibi kürtaj riskleri de olabilir. Fakat bu riskler yasal süre olan 10. haftaya kadar yapılan kürtajlarda çok düşüktür.

10. haftaya kadar yapılan kürtaj işleminin sonrasında, genelde hafif kanamalar olur. İşlem sonrası doktorun tavsiye ettiği ilaçların dışına çıkılmamalı, 20 gün boyunca denize veya havuza girilmemeli, hijyenede önem gösterilmelidir.

Kürtaj Anlaşılır mı?

Kişinin kürtaj olduğu herhangi bir testte yada herhangi bir doktor kontrolünde çıkmaz. Kürtaj işlemi tamamen gizli ve özeldir ve hasta bu konuda rahat olabilir. Kişisel bilgi güvenliği açısından, hastanın vereceği bilgiler doğru kabul edilir ve kimlik doğrulama gibi durumlar yoktur.

Kürtaj Sık Sorulanlar:

İlk gebelikte kürtaj olur mu?

Evet, ilk gebelikte kürtaj olabilirsiniz. Plansız ve korunmasız bir cinsel ilişki sonrası olan her gebelikte kürtaj olunabilinir.

Düşük Yapanlarda Kürtaj

Kürtaj sadece gebeliği sonlandırmak için değil, düşük yapan kişilerde, eğer rahmin içinde, gebeliğe bağlı meteryaller tam atılmadıysa, bu meteryalleri temizlemek içinde yapılır.

Gebelik haftası ile kürtaj riski artarmı?

Gebelik sonlandırmak için ideal süre 4-8 hafta arasıdır. Bu süreyi aşıldığında kürtaj riskleri artar.

Kürtaj sonrası kanama ne kadar olur?

Kürtaj sonrası, adet kanaması kadar kanama olabilir.

Kürtaj sonrasında neye dikkat edelim?

Kürtaj İzmir kliniğimizde, gebelik sonlandırmadan sonra, sadece doktorunuz tarafından size verilecek ilaçlara ve hijyen kurallarına uymanız gerekmektedir.

Kürtaj sonrası ilk cinsel ilişki ne zaman olmalı?

Kürtaj sonrası ilk hafta cinsel ilişkiden kaçınmak en doğrusu olacaktır.

Kürtaj sonrası adet düzensizliği yaşıyorum normal mi?

Adet düzensizliği yaklaşık bir kaç ay olabilir. Bundan dolayı doktorunuzdan adet düzensizliği için destek isteyiniz.

Kürtaj ağrılı mıdır?

Kürtaj sırasında kesinlikle ağrı ve acı duymazsınız.

Kürtaj sonrası kan uyuşmazlığı iğnesi gerekir mi?

Rh uygunsuzluğu durumu söz konusu olduğunda, Anti-D iğnesi yapılması önerilir

Kürtaj gizlimi tutulacak?

Evet. Kürtaj tamamen özel ve gizlidir.

Kürtaj Hakkkında Yanlış Bilinenler

İlk gebelikler kürtaj olmaz! Yanlış: Plansız ve korunmasız ilişki sonrası olan gebelikler kürtaj olabilir.

İlk gebelikler kürtaj olursa tekrar gebelik olmaz! Yanlış: Hijenik ortamda ve usulüne uygun tıbbi kurallara uyulduktan sonra gebelik ve doğurganlık zarar görmez.

Kürtaj sonrası rahim genişler, açılır! Yanlış: Kürtaj sonrası rahim değil ama vajina genişlemesi azda olsa olabilir. Kullanılan kürtaj aletlerine bağlı olarak bu durum değişir.

GİZLİLİK TAAHHÜTNAMESİ

Muayenehaneye başvuru nedeniniz ve size ait kaydedilen tüm bilgiler sizin yasal haklarınız kapsamında (T.C. Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği RG 01.08.1998, 23420) tümüyle gizli tutulacaktır. Başka şahıslara hastalığınız, tedaviniz ve şikayetiniz hakkında bilgi verilmesi mümkün değildir.

Copyright © Op.Dr. Mustafa Nuri Alihanoğlu | Tüm Hakları saklıdır. Bu sitenin içeriği, tasarımı ve yazılımı telif hakkı kanunlarıyla korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kullanılamaz.Sitemizde yar alan yazı ve görseller, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis ve tedavi yerine geçmediği gibi yasal sorumluluk da taşımamaktadır.